Å ha viljen til å gjennomføre

De aller fleste av oss har vel sett den velkjente og smått morsomme/intense motivasjonsvideoen til den godeste Shia LaBeouf som kanskje er best kjent under tittelen ‘Just Do It’. Hvis ikke, så kan du scrolle deg lenger ned i saken og se den: poenget er jo at den faktisk har noe for seg, og det er akkurat dette vi skal snakke litt om i denne artikkelen.

Shia LaBeouf just do it

Just Do It!

Motivasjon er et begrep som egentlig ikke passer å stå godt alene, for det er ingen tvil om at det er mange av oss som har motivasjon til å ville gjøre det vi virkelig har lyst til. Nei, motivasjon henger blant annet sammen med gjennomføringsevne, og dette er også et sentralt begrep i så måte. Dette skal vi diskutere litt videre i denne teksten, og vi skal snakke litt forskjellige rundt dette temaet.

Gjennomføringsevne

Begrepet gjennomføringsevne høres jo i utgangspunktet utrolig kjedelig ut og akkurat dét skal vi ikke holde i mot deg, men som sagt så er dette en sentral egenskap ved de menneskene som lykkes med det de ønsker å få til i livene sine. Noen er kanskje motiverte til å gjøre noe, men så stopper det opp fordi de ikke har den siste biten som går på evnen til å utføre dét de har satt seg fore, og således egentlig ‘bare’ ender opp som drømmere. Det handler med andre ord om å iverksette og gjennomføre det som man virkelig kunne tenke seg å gjøre, og det er jo blant annet dette som skiller de store gründerne fra oss vanlige mennesker.

Det er snakk om å ha ‘guts’ til rett og slett å knuse på uansett hva du møter på, og denne egenskapen er det nok dessverre som mangler. Kanskje har dette litt med den norske mentaliteten å gjøre? Du vet kanskje hva det er vi mener? Vi snakker om janteloven hvor man fra barnsben får innprentet at man ‘ikke skal tro at man er noe. Slike ting kan sitte dypt inne og faktisk føre til at man blir en mer tilbakeholden person på de tingene som går på å skape noe eller gjøre noe som man virkelig har lyst til.

Tenk det: det er folk som har en drøm, og den kan være så enkel som den bare vil, som har behov for penger til å realisere satsingen sin og som faktisk går til det skritt å skaffe seg usikrede lån for å gjennomføre den! Da snakker vi om en indre drivkraft og folk som er villige til å gå den ekstra milen samt ta den ekstra sjansen for virkelig å gjennomføre dét som er drømmen. Tenk om man bare kunne vært slik…

Hva stopper oss?

Det store spørsmålet er jo egentlig hva det er som stopper oss i å gjennomføre det vi virkelig har lyst til å gjøre. Og hør: det er ikke bare snakk om bedriftsetableringer og dét å tjene penger det er snakk om. Nei, langt i fra! Det kan være alt mulig forskjellig man drømmer om, og vi snakker da om en reise til Karibien, skitur over Nordpolen, kjøre Route 66, kjøpe en leilighet i utlandet… ja, du skjønner, de tingene som den vanlige nordmann liksom bestandig skyver bort fra seg selv om det hadde vært mulig å oppleve!

Janteloven du skal ikke tro at du er noe

Kanskje føler mange det slik?

Hvorfor gir vi oss? Hva holder oss tilbake? Jo, vi var jo inne på dette med janteloven, men den kan langt i fra forklare alt. Den kan kanskje forklare at mennesker med bedriftsplaner kanskje stopper opp, men neppe de litt mer ‘vanlige’ drømmene og ideene som vi har. Hva er det som gjør at vi ikke tar den turen vi har hatt så utrolig lyst til å ta?

Det er utvilsomt vanskelig å svare på og kanskje finnes det ingen svar? Kanskje er vi alt for skikkelige av oss og kanskje for tilbakeholdne til at vi gjennomfører det? Kanskje er det noe inni oss som sier at ‘dette du går å tenker på nå er jo egentlig bare tant og fjas og ikke noe nyttig’.

Ah, kanskje er vi inne på noe her? Nyttig og tøys og tull! Ja, kanskje er det nettopp slik vi tenker. Vi tar oss ikke råd til å gjøre det vi virkelig ønsker fordi det ikke har noen nytteverdi? Det gagner kanskje ikke samfunnet eller vår egen økonomi noe om vi gjennomfører det vi har tenkt på så lenge? Men, da må vi få komme med et lite tilsvar: når begynte alt å handle om penger og nytteverdi? Og; har det ingen verdi for oss selv? Er ikke det noe som er vel så mye verdt som noe annet her i livet? Vi skulle jo absolutt mene det, og det å gjøre noe for sin egen vellysts skyld er det da absolutt ingenting galt med – og nei, det er i hvert fall ikke egoistisk!

Vi anbefaler deg at du tar en titt på denne siden, for her skal du visstnok finne 16 taler som skal kunne motivere deg!

Kom igjen ‘a!

Selv om du kanskje har hørt det før; kom igjen ‘a! Bare gjør det! Ta tyren ved hornene og gjennomfør det du drømmer om – det er ingen grunn til å vente noe lenger enn nødvendig. Dette vet du naturligvis alt om, og det er ingen som kan stoppe deg hvis du virkelig vil. Ikke tenk på hva andre sier om deg og i hvert fall ikke tenk på hva de måtte tenke om deg! Det er du som er sjefen over deg og du gjør pokker ta deg hva du vil med ditt eget liv. Ønsker du å flytte til utlandet? Gjør det! Ønsker du å starte din egen bedrift? Gjør det! Ønsker du å gå Birken? Gjør det!

Det er en mental øvelse du må gjennom og det er utvilsomt noen barrierer som må brytes ned. Verre enn dét er det faktisk ikke, og dette kan du trene deg opp på. Er det noen andre litt mindre ting du har hatt lyst til å gjøre? Sett i gang og få dem gjort, og du vil raskt oppdage at ‘hey, det der gikk jo helt suverent’. Derifra er det rett og slett bare å fortsette med uforminsket styrke, og du vil fort oppdage at du kan kontrollere både viljen og gjennomføringsevnen din!

Hvis du fortsatt ikke er motivert nok, så kan du ta en kikk på den nevnte videoen av Shia LeBeouf under! Hvis ikke dette får deg i gang, ja, da har du bare deg selv å skylde på!