Avhengig av dataspill?

Spilleavhengig ungdom

Det er mange som sliter med spilleavhengige ungdommer, og problemet må tas tak i.

Verden har vært har gått gjennom en rivende utvikling på det teknologiske feltet, og det har skjedd utrolig mye i løpet av de siste 30-40 årene som har hatt en kolossal innvirkning på vår hverdag! Digitaliseringen av samfunnet er en av dem, og dette er en av de største revolusjonen er noe av det mest omfattende som menneskeheten har vært gjennom.

I dag er samfunnet vårt så ‘digitalt’ som det kan få blitt, men tro ikke at vi er kommet i mål ennå! Nyvinninger vinner stadig terreng, og innenfor spillverdenen har det vært en formidabel utvikling de siste 10-15 årene – for å bruke et forsiktig anslag.

Dataspill – et gryende stort problem

Artikkelen skal handle om dataspill og da spesielt hvordan disse kan påvirke barn og deg som foreldre. Svært mange foreldre er bekymret for sine barns dataspillvaner og i mange tilfeller har de god grunn til nettopp dét. Barn og unge som blir fanget inn i en slik verden kan utvikle alvorlige problemer og det er viktig at man som foreldre er påpasselig med databruken til enhver tid. Merker man at det går over stokk og stein er det derfor essensielt at man tar tak i problemet umiddelbart og at man er motivert til å stå i kampen helt ut. Det høres kanskje enkelt ut, men å få en dataspillavhengig til å begrense spillingen er like vanskelig som å kurere enhver annen form for avhengighet, og dette er det viktig at man er klar over. Det er ingen enkel løsning på problemet, men som sagt: det må tas tak i før det er for sent.

Spilleavhengig barn

Virker det kjent? Gjør noe med det!

Det er ikke så rart at barn og unge blir avhengige av spill for produktene som de kan spille på holder jo tross alt meget høy kvalitet – det er det ingen som helst tvil om. Når man har det gøy med noe som er spennende er det derfor helt naturlig at man vil oppleve mer av akkurat dette. Som foreldre er det viktig at man fra ung alder er aktive når det gjelder spilletid og type spill ungene får lov til å holde på med, og å fastsette faste rammer i tidlig alder vil være med på å gjøre avtaler i eldre alder lettere og mindre komplisert.

Unge bruker også mye tid på YouTube og der følger de ofte sine store forbilder. Det har til og med blitt store forretninger å legge ut videoer av at man spiller og dette sitter barn å se på. Mange av disse som spiller er faktisk profesjonelle dataspillere og holder på med det som kalles for eSport.

eSport er faktisk organserte konkurranser hvor forskjellige lag med betalte spillere spiller mot hverandre i matcher. For å være med på slike lag og turneringer må man være ekstremt dyktig og det innebærer minimum 10 timer med trening hver eneste dag. Hvis dette er forbildene til ungene sier det seg selv at de kan begynne å drømme om dette og dermed forsvinne inn i en digital verden hvor det bare er spenning og action!

Finnes det noen generelle faresignal?

Det finnes noen helt klare tegn som kan tyde på at barn og unge spiller for mye data, og noen av disse har du sikkert lagt merke til selv. Dog, det skal sies at det ikke er alt man legger merke til i hverdagen men som allikevel er et faresignal, og vi skal derfor gå gjennom de vanligste.

Du har kanskje merket at barnet ditt opptrer rastløs og kanskje også utviser irritasjon og et dårlig humør? Dette kan være helt tydelige og klare tegn på at det forekommer overdreven dataspilling.

Skulker skole dataspill

Vanligere enn du aner…

Er det slik at barnet ditt har ansvaret selv for å komme seg på skolen om dagene, eller har du en ungdom som bor på hybel utenfor hjemmet? Da skal du være oppmerksom på dette med fravær på skolen eller at de ikke møter opp jobben – eventuelt at de avbryter skolegangen. Det kan naturligvis være mange grunner til disse tingene, men man skal i hvert fall ha øynene oppe for at det kan skyldes spill på data. Det er veldig enkelt å velge å bli hjemme all den tid man ikke har noen til stede som ser etter at man kommer seg på skole eller jobb – spesielt hvis det allerede er kartlagt at det foreligger et spilleproblem.

Viser ikke barnet ditt noen form for interesse når det kommer til familiens tradisjoner eller vaner/ritualer? Årsaken til dét kan være at spillingen er mer interessant og slik skal det naturligvis ikke være. Hvis dere skal på feiringen av et familiemedlems bursdag er det naturlig at barna dine blir med, men hvis de ikke ønsker dette og heller vil være hjemme kan det være slik at spillingen frister mer – og da snakker vi om problematisk atferd.

Det kanskje klareste tegnet som mange forbinder med overdreven spilling er når barna begynner å bli verbalt aggressive og krangler mye på det du som forelder gir beskjed om. Dette fører ofte til at man taper autoritet som forelder, og da er man plutselig inne i en vond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av.

Man har også en del fysiske ting som man skal være observant på og hvis barnet er unormalt trøtt, altså at det for eksempel legger seg middagshvil og er vanskelig til å få til å våkne igjen er dette en tydelig indikasjon på at det har vært ‘natterangling’ med spilling. Vekttap og manglende hygiene, samt at barnet ikke bryr seg om hvordan det ser ut, og svekket blodsirkulasjon er andre fysiske ting som kan tyde på problematferd.

Kanskje er det slik at du har satt av fast tid til spilling, og dette er naturligvis er bra. Hvis barnet til stadighet maser om mer tid og ønsker å bruke mer tid for å oppnå tilsvarende spenning som tidligere er det på tide å tenne varsellampene.

Det kanskje aller verste og mest synlige, og som foreldre frykter aller mest er det sosiale aspektet med overdreven spilling. Noen av de første tingene man legger merke til er at barnet bruker mye tid på rommet sitt og mindre og mindre tid med vennene på fritiden. Dette er en meget skummel utvikling, og hvis man blir isolert i for stor grad er det også en stor fare for at man får redusert den sosiale kompetansen. Dette kan føre til vanskeligheter senere i livet og det er derfor det er så viktig at man som foreldre agerer så tidlig som mulig og så godt som mulig. Når man får problemer med ting som dette fører det også til at man rett og slett mister interessen for samhandling, og da å kunne gjøre ting sammen med andre mennesker i et fellesskap er naturligvis veldig viktig.

Hva kan du gjøre?

For det første er det viktig at du kartlegger problemet skikkelig og finner ut hvor mye tid som går til spilling og hvilke faresignaler/kjennetegn du biter deg merke i. Du kan da søke hjelp på flere måter og det er mange som kan hjelpe deg, deriblant Hjelpelinjen.

Hjelpelinjen spilleavhengighet

Hjelpelinjen kan støtte deg hvis du har barn som er spilleavhengige.

Hjelpelinjen kan du også ringe på 800 800 40 og du har muligheten til å være anonym her.